Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2020
5 gratis tips om uw woning in orde te maken
Home » Brandbeveiliging » Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2020
Voordat we overgaan tot de vijf gratis tips vertellen we u graag waarom rookmelders verplicht zijn geworden voor alle woningen in Vlaanderen.
De reden is eenvoudig maar tragisch. Woningbranden zorgen in Vlaanderen voor tientallen slachtoffers per jaar. We spreken niet alleen over gewonden, maar ook over doden.
Veel ongevallen bij woningbranden kunnen voorkomen worden door middel van brandbeveiliging met een rookmelder. Zeker wanneer de brand ’s nachts ontstaat, is de kans groot dat de bewoners niet op tijd voor de brand kunnen vluchten. Ook wanneer de bewoner niet thuis is heeft een brand nare gevolgen. Omdat hij of zij er immers niet is om de brandweer te alarmeren, zal de brand de woning verwoesten. Dit kan eenvoudig verholpen worden door een rookmelder die aangesloten is bij een meldkamer.
Omdat rookmelders zowel lichamelijke als materiële schade kunnen voorkomen, heeft de Vlaamse overheid ze verplicht gesteld. Laat u inspireren door onze vijf tips om uw woning zo snel mogelijk in orde te maken.
Rookmelders moeten zich op de juiste plek bevinden om goed te werken:
De beste plek voor een rookmelder is aan het plafond. In het midden van het plafond is ideaal omdat rook een soort krulbeweging maakt, waardoor de hoeken niet als eerste bereikt worden.
Is het niet mogelijk om de rookmelder in het midden van het plafond te hangen, plaats hem dan op minstens dertig centimeter van de hoek.
Stof komt gemakkelijk in een rookmelder, hetgeen de reden is dat een rookmelder het best functioneert wanneer hij ondersteboven hangt. Lukt het niet om de rookmelder ondersteboven te hangen, dan is een rookmelder aan de muur natuurlijk altijd beter dan helemaal geen rookmelder. Hang hem in dat geval zo hoog mogelijk, maar minimaal vijftien centimeter van het plafond.
Rookmelders zijn levensreddende apparaten, maar wanneer u slaapt en de rook en het vuur zijn sneller bij u dan het rookalarm u kan wekken, zijn de gevolgen alsnog rampzalig. Ook wanneer u niet thuis bent (en dat gebeurt ongetwijfeld vaak) hoort u het alarm niet en is uw woning verloren. Wist u dat de brandweer het vuur binnen twaalf minuten na het ontstaan van de brand onder controle moet hebben? Gebeurt dit niet, dan is de woning niet meer te redden.
Om al deze redenen is het aan te raden om de rookmelders in verbinding te stellen met een meldkamer. Bij een meldkamer houden professionals dag en nacht alle aangesloten alarmen in de gaten. Mocht er op eender welk moment een rookmelder afgaan, dan verwittigt de meldkamer de brandweer.
Het is overigens een misverstand dat aansluiting op een meldkamer duur is. Talloze beveiligingsbedrijven bieden voor particulieren betaalbare oplossingen aan.
U koopt al een rookmelder vanaf € 15 bij elektrowinkels en doe-het-zelfzaken. Vaak voldoen deze aan alle wettelijke verplichten, maar niet altijd. Koop de rookmelder alleen als je de labels CE en EN14604 op de verpakking ziet.
Overigens zal een rookmelder die door een beveiligingsbedrijf is geïnstalleerd altijd voldoen aan de wettelijke eisen. Deze oplossing is iets duurder dan wanneer je alles zelf doet, maar geeft u de garantie dat alles gebeurt zoals het hoort.
Zoals alle apparaten hebben ook rookmelders regelmatig onderhoud nodig. Veel werk is dat echter niet: